Kedves Vendég!
Köszönöm érdeklődését, remélem tetszeni fog, amit itt talál. A szöveg saját szerzeményem, úgyszintén a képek nagy része is, kivéve néhányat, amelyeket a férjem, Zoltán Ferenc készített. Kérem, ne használja őket az engedélyünk nélkül!

2010. július 30., péntek

Bowiea volubilis


Noha már Magyarországon is lehet találkozni vele, ez a növény hivatalosan még nem kapott magyar nevet. Tudományos nevét (Bowiea volubilis) James Bowie angol kertészről kapta, aki brazíliai és dél-afrikai gyűjtőútjairól vált híressé, a volubilis pedig csavarodót, tekeredőt, forgót jelent latinul.



Bár látszatra egyáltalán nem hasonlít illatos tavaszi virágunkhoz, ez a hagymás évelő a jácintfélék (Hyacinthaceae) családjába tartozik. Származási helye Dél-Afrika, Zimbabwe, Malawi, Zambia, Tanzánia. Ebből következik, hogy nálunk nem télálló, 10°C körüli hőmérsékleten érdemes teleltetni. Ez lehet akár egy sötét pince is, akkor a lombja teljesen leszárad, ilyenkor öntözni sem szabad. Nevelhetjük cserépben, de kiültethetjük a kertbe is, ha a fagyok előtt fölszedjük. Tavasszal az öntözés hatására kezd hajtani. Üvegházban, télikertben, ahol télen is van elég fény és meleg, nem tart pihenő időszakot.

Levelei nincsenek. Zöld szára viszont hatalmas kesze-kusza bozótot képezhet ha szabadjára engedjük. Csavarodva és kacsok segítségével mindenre fölkapaszkodik amit csak elérhet, 2,5 m magasságig is. Alkalmas kisebb falak befuttatására, ha támasztékot biztosítunk neki, föl lehet futtatni kiszáradt ágas fára, sőt, függönyszerűre is lehet alakítani egy kis ügyességgel. Metszés hatására jól elágazódik.


Virágai viszonylag jelentéktelen, apró zöldes csillagocskák, toktermésében fényes fekete magok fejlődnek. Pozsgás jellegű növény, nem igényel sok vizet, és két öntözés között érdemes hagyni egy kissé kiszáradni a talajt. Azt azonban ne várjuk meg, hogy hagymája összefonnyadjon. Bár képes regenerálódni, ez komoly stresszhatást jelent számára. A hagyma levegőigényes, ezért úgy kell ültetni, hogy fele, esetleg 2/3 része a talaj fölött legyen. Nem kedveli az állandó tűző napot, inkább félárnyékban neveljük, délelőtti napsütéssel. Ha nem tudjuk a tövét más növényekkel árnyékolni, akkor terítsünk rá néhány centi apró kavicsot.

Minden látszat ellenére igen igénytelen, könnyen nevelhető faj, az állandó lucskos talajt és a téli fagyot leszámítva nehéz elpusztítani. Élőhelyén a hagyma elérheti a 25 cm átmérőt. Inkább különlegességeket kedvelőknek ajánlom, kaktuszokat, pozsgásokat termesztő kertészeknél lehet beszerezni.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

Énis tegnap vettem a kertészeti egyetemi vásáron. Marha jópofa :)

Barty